A lakáskár bejelentése

A következő cikk a régi honlapomon jelent meg 2008. március 4-én…
(Ekkor még az Allianz-nak dolgoztam, ezért vannak allianzos utalások benne, de a kárrendezés elve, folyamata gyakorlatilag ugyanaz bármely társaságnál…)

Amikor ezt a honlapot létrehoztam, azzal a céllal tettem, hogy a saját ügyfeleim felé nyissak egy újabb kommunikációs csatornát megkönnyítve számukra az ügyintézést.
Március első hetében égtek a telefonvonalak, igen sok kárbejelentést kaptam a vihar után. Ekkor vetődött fel bennem: Arról is írni kéne, hogyan jelentsünk be lakáskárt?!

Ha kár keletkezik…

Első lépésként azt kell tisztázni: Az adott kár biztosítási esemény-e, illetve “alap” vagy “kiegészítős” kár-e?
Kettő között a különbség: Az “alap” események eleve benne vannak a lakásbiztosításban, a “kiegészítők” meg választhatóak…Teendők:

  1. A legfontosabb tudnivaló, hogy a keletkeztt kárt 2 munkanapon belül kell jelenteni a biztosító felé!
    Ebbe már az is beleszámít, ha az ügyfelem személyesen nekem jelzi a káreseményt. Rendszerint innentől kezdve már a továbbiakat én intézem.
  2. Lehetőség van az internetes kárbejelentésre biztosítói oldalon is!
    A netes kárbejelentéshez elő kell készíteni a biztosítási kötvényt, de legalább a kötvényszámot!
    Érdemes egy papírt, ceruzát is kézben tartani, mert a bejelentés végeztével kap az ügyfél egy visszaigazoló üzenetet, hogy milyen számon rögzítették bejelentését. Innentől kezdve lehet erre a számra hivatkozni.
  3. Érdemes tudni: A kárrendezés alapja az elvégzett javításról adott számla, vagy a kárszakértői szemle. Ha nem áll rendelkezésre számla, akkor a kárszakértő állapítja meg a kifizetésre kerülő összeget.
  4. Nem kell a kárenyhítéssel várni a kárszakértő megérkeztéig!
    Ha pl. egy ledőlt kémény beszakítja a tetőt és a keletkező lyukon beázik az éplet, értelemszerűen nem kell a lefedéssel várni míg megérkezik a kárszakértő, mert ugye csak növekedhet a kár nagysága ha elázik a szobabútor is…
  5. A kárszakértő 5 napon belül jelentkezni fog!
    Segítsük a munkáját, hogy olyan telefonszámot adjunk meg a bejelentéskor, amin mindenképpen el tud érni!
  6. A biztosító kockázatviselése az aláírást követő nap 0 órájától kezdődik, kivéve, ha a szerződő felek más  (későbbi) időpontban állapodtak meg.
    Ez azért érdekes, mert a biztosítás tartama nem befolyásolja a kárrendezést!
Bízom benne, hogy a fenti információkkal segítettem az ismeretek bővítését!