Autóval külföldön

A következő cikk a régi honlapomon jelent meg 2009. augusztus 7-én…
(Ekkor még az Allianz-nak dolgoztam, ezért vannak allianzos utalások benne, de a kárrendezés elve, folyamata gyakorlatilag ugyanaz bármely társaságnál…)

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban, de egyre többen egyéb időszakokban is átlépik az országhatárt.  A külföldi autós utak szervezésére érdemes már az indulás előtt néhány nappal felkészülni.
  • A magyar jogosítványt szinte minden európai országban elfogadják. Nemzetközi jogosítvány kiváltására akkor van szükség, ha valaki külföldön akar autót bérelni, és ezt az engedélyt a lakóhely szerinti okmányiroda állítja ki.
  • Nem árt ismerni a helyi KRESZ szabályokat. Noha a közlekedés szabályai alapvetően minden európai országban azonosak, néhány egyedi kivétel előfordul.
  • Hazánkban is kaphatóak az osztrák, a cseh és a szlovák autópályákra érvényes matricák, ezeket érdemes még itthon, forintért megvásárolni.
  • Magyarországon forgalomba helyezett járművel a forgalmi engedély szerinti tulajdonos, illetve üzembentartó kivételével más személy csak a tulajdonos írásos hozzájárulásával hagyhatja el.  Magyarországon bérbe vett vagy lízingelt jármű esetén a hozzájárulást a bérleti, illetve a lízingszerződés pótolja, amennyiben abból megállapítható, hogy az üzemben tartó a járművel az ország területét jogosult elhagyni.
  • Az általánosnál sokkal fontosabb autónk állapota, felkészültsége, amennyiben azzal külföldre szándékozunk menni. Az elhanyagolt autó nem csak az utazás idő előtti befejezését, de komoly balesetet is vonhat maga után.
  • A gépjárművünkre itthon kötött és fizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem csak Magyarország területén érvényes – azt külföldi utazásunk esetén “magunkkal visszük” Európa más országaiba is.  Egyre többször kérik a külföldiektől az úgynevezett zöldkártyát, ami azt igazolja az autós, hogy Magyarországon fizeti a kötelező felelősségbiztosítást. A biztosító ingyen kiállítja ezt az igazolást, csupán a befizetést igazoló csekket vagy banki kivonatot kell bemutatni hozzá.  A rendszámegyezményben részt nem vevő országokban a zöldkártya elengedhetetlen, ha az autótulajdonos ilyent nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell megkötnie a határon.
  • Ha van, akkor célszerű áttekinteni a casco szerződés szabályzatát. A casco biztosítások egyik fontos szolgáltatása, hogy a biztosító társaságok megtérítik a sérült jármű mentésével, szállításával, tárolásával kapcsolatos költségeket. Érdemes azonban külföldre utazás előtt meggyőződni arról, hogy a biztosítótársaság a Magyarország területén kívül bekövetkező járműkárokra az említett költségeket hogyan téríti meg.Ha nincs folyamatos casco biztosításunk, akkor célszerű legalább az utazás idejére szóló biztosítást kötni.
  • Akár milyen rövid időszakra is utazunk külföldre, ne feledkezzünk meg utasbiztosítást kötni. Legyen szó balesetről vagy betegségről, értéktárgyak biztonságáról, éjjel-nappal hívható, magyar nyelvű telefonos segélyszolgálaton keresztül azonnal segítséget kaphat a világ bármely pontján.
  • Az utazás előtt praktikus az assistance szolgáltató telefonszámát feljegyezni, és utánanézni annak, hogy a külföldi tartózkodás esetén milyen szolgáltatás vehető igénybe.
  • Ha külföldön balesetet szenved egy magyar autótulajdonos, hasonlóképpen kell eljárni, mint ha a káresemény idehaza történt volna. A kék-sárga baleseti bejelentőt ki kell tölteni, melyen az érintett autósok a lehető legpontosabban leírják a baleset körülményeit.  A nyomtatvány Európa szerte egységes, így nyelvi félreértések nem adódhatnak a kitöltésénél, mivel az egyes pontok minden nyelven ugyanazt jelentik. Külföldön csak olyan okmányokat írjon alá, amelynek tartalmával tisztában van, és amelyek tényszerűen is helytállóak. „Az EU 4 direktíva értelmében mindenki a saját nyelvén tudja rendezni a kárt, amikor már hazatért. Ha Ön volt a felelős, a hazai felelősségbiztosítója megtéríti az okozott kárt.
  • Hazánkban is tilos, de külföldön is komoly büntetést vonhat maga után, ha valaki nem kihangosítóval használja mobiltelefonját vezetés közben.
  • Gondoljuk át, mit kell vinni, mi szolgálja a komfortérzetünket és biztonságunkat az utazás során. Át kell gondolni a következőket : okmányok (a vezető és gépkocsi okmányai), útlevél, gyógyszer, szemüveg, térkép,pénz. stb.
  • Tervezzük meg előre az útvonalat, időközönként pihenni kell, lehetőleg olyan helyen álljunk meg, ahol van toalett, büfé, víz, szemetes, a gyermekek számára játszótér, és az állatok számára mozgástér.
  • Külföldön hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról az intelemről is, hogy ne hagyjunk látható helyen olyan tárgyakat, amelyek csábítóan hatnak a tolvajokra.