Önkéntes nyugdíjpénztári hozamok – 2013.

Nem fogom ismételni magam! Rövid leszek és lényegretörő!!

Mára csak az hisz az Ő nyugdíjáról pozitívan gondoskodó (milyen szépen írtam körül a “nem lenyúló”-t… 🙂 ) államban, aki még elhiszi a meséket! Én már meguntam a Facebook-ra belinkelgetni a mára mindennapossá váló elemzéseket, figyelmeztetéseket: Kedves, Jó Állampolgár! Figyelj oda, számolj, cselekedj – mert ha nem teszed meg, jó ha hozzászoksz a csirkeláb-csirkefarhát alapú fogásokhoz! (…és ez még csak az optimistább jóslat!! ) Drága honfitársunk! Ha nem indulsz el az öngondoskodás ösvényén ott maradsz az út szélén!

Jómagam is beállok a szemnyitogatók táborába és indítok egy cikksorozatot (ismét…) a témában. Röviden, közérthetően. Nem is szaporítom tovább a szót! Első körben bemutatom az általunk forgalmazott ÖNKÉNTES Nyugdíjpénztárak 2013-as hozamait!







Segítség az értelmezéshez: A “nettó hozamráta 2013” oszlop azt mutatja, hogy az adott pénztár adott portfóliója mekkora hozamot produkált tavaly. A példa kedvéért: OTP növekedési portfólió: 6,53% (Ismét egy példa arra, hogy miért ne a bankszámlánkon takarékoskodjunk hosszútávon!)

Az adott pénztár hosszútávú teljesítményét az “Átlagos 10 éves hozamráta” oszlop mutatja. Ahol ez a szám magas, ott a pénztár hosszú távon is jól teljesített, leegyszerűsítve: Amelyik pénztárnak a 10 éves mutatói jók, ott biztonságban és jól kamatozik a befizetett összegünk…

A portfóliókról most azért nem írok többet, mert egy éve már megtettem, ahogy IDE KATTINTVA OLVASHATÓ is.

..és most jöjjön a csemege!

A példa kedvéért kiszámoltam, hogy mennyit jelent az forintosítva, ha – mondjuk – valaki 10 éven keresztül fizetett be az Allianz növekedési portfóliójába havi 5 ezer forintot. A számolgatáskor nem vettem figyelembe a pénztár működési költségeit (1%), viszont figyelembe vettem az adójóváírást, ami a szabályok szerint a befizetett összeg 20%-a, max. 100 ezer forint. Tehát a körülbelüli számlaállás: 1.104.600.-

Az MNB táblázata a pénztárak teljesítményéről ITT ÉRHETŐ EL.