Nyugdíjpénztári hozamok – 2016.

Szép csendben nyilvánosságra hozta a Magyar Nemzeti Bank a Nyugdíjpénztárak 2016-os teljesítményéről szóló beszámolót, amit teljes egészében a cikk alatt lehet letölteni.

Mit érdemes tudni, mire érdemes figyelni?

Mindig azt szoktuk javasolni az ügyfeleknek, hogy ne csak az előző évi hozamokat vizsgálják, hanem érdemes áttekinteni az adott pénztár 10 és 15 éves teljesítményét is, hiszen ezek a számok azt mutatják, hogy az adott pénztár hosszútávon hogyan “muzsikál”!
…és persze a lényeg a nettó hozamrátán van, hiszen ez a szám mutatja meg, hogy az inflációval csökkentve és a működési költségek levonása után ténylegesen mennyi hozamot termelt a pénztári befizetésünk.

A cikk végén található letöltésben az MNB hivatalos adatai szerepelnek, ahol pirossal kereteztük be a velünk szerződésben álló pénztárakat és zöld mezővel emeltük ki í pénztárak 10 és 15 éves nettó teljesítményét.

Az egyszerűség kedvéért a partner pénztárakra vonatkozó adatok itt is megtekinthetőek – igaz, itt nincs kiemelve a hosszútávú teljesítmény…

A használat rém egyszerű: Mindenki keresse ki a saját pénztárát, majd baloldalon kiválasztja a portfóliót, s abban a sorban láthatóak az adatok. Egy példával bemutatva:
Ha valaki az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztárának a tagja és a “Növekedési” portfólióban tartja a pénzét, akkor az elmúlt évben (nettó) 8,16%-al gyarapodtak a befizetései. Ugyanez a pénztári portfólió 10 éves átlagos nettó hozama: 6,76%, a 15 éves teljesítmény pedig: 7,63%

Egy plusz információ: 2016-ban éves lekötés esetén a bankbetétekre 0,1 – 2,2% hozamokkal lehetett számolni… A “párnaciha” ennyit sem hozott…




Letöltések

Fájl Leírás Fájl méret Letöltések
pdf nyugdijpenztari-hozamok-2002-2016 408 KB 740