Mit tehetsz, hogy a gyereked ne üljön fel melléd a “szopórollerre”*??

“Hanyas vagy”? 1960 – 1975 születtél? Akkor bizonyára már érzed az idők sürgető szavát, s ha eddig nem léptél akkor már tudhatod is: Vesztes leszel!!… Viszont, ha minden igaz van egy pályakezdő gyereked, aki még időben léphet, s nem fogja megszívni úgy mint Te!

E rejtélyes bevezető után tisztázom: Naná, hogy a nyugdíjról papolok megint! …és mivel nem mondok kellemes dolgokat, ha eddig elolvastad valószínűleg itt hagyod abba, pedig a java csak most következik! Tudom, nem szimpatikus azzal szembesülni, hogy vesztes vagy, de most nem is rólad beszélek! A gyerekedről van szó!

Felnevelted, pátyolgattad kicsiként, megvettél neki mindent a lehetőségekhez mérten, óvtad széltől, óvtad hőtől, igyekeztél jó szülő lenni. DE!!!
…Most megtehetnéd azt, hogy az élete egyik legkifizetődőbb döntését hozza meg! Egy példán bemutatom miről beszélek!

Tételezzük fel, hogy 1970-ben születtél! 27 éves voltál amikor megszületett a gyereked, aki most 20 éves. Két dolgot mutatok meg:

  1. Ha havi 15 ezer forintot fizet valaki (A példa szerint Te és/vagy a gyereked) kezdeti díjként a nyugdíjcélra, mennyi pénz jön így össze?
  2. Mennyit kellene félreraknod (neked és/vagy a gyerekednek!!!) ahhoz, hogy 20 éven keresztül kapj havonta 100 ezer forintnak (mai értéken számolva!) megfelelő összeget a 65 éves korod után?

Tudnivalók: A szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár: 65. életév. A kezdeti díj: havi 15 ezer forint, ami évente 5%-al emelkedik. A szerződés folyamán igénybe vehető az adójóváírás.

  1. Ha Te, 47 évesen szeretnél erre a célra megtakarítani, akkor kb. ennyit rakhatsz össze: 10.242.480.- forint
    Ha a gyereked kezdene ugyanilyen kondíciókkal félrerakni, akkor az elérhető összeg 109.871.492.- forint!
    Nyomatékosítom: 109.871.492.- forint!
    Már ez is megdöbbentő különbség, de ha lefordítom egy 20 éves becsült járadék összegre (mai értéken!), akkor lesz igazán szemmel látható a különbség! Te 55.790.- forintot kaphatnál a megtakarítás jelenértékén havonta, 20 éven keresztül (85 éves korodig), addig ha észnél vagy és megfogadod a tanácsomat, s a gyereked is hajlandó megtenni ezt a lépést, akkor Ő havi 598.490.- forintot kaphatna az állami nyugdíja mellé – ha lesz ilyen…
  2. Ha 100 ezer forintos magán-nyugdíjra szeretnél szert tenni, akkor neked  a fentiekből következően nem elegendő 15 ezer forintot félretenni! Ezt csak úgy tudod megvalósítani, ha most azonnal elkezdesz félrerakni havi 27.833.- forintot! MOST AZONNAL! Egy év halogatással még többet kell rászánnod…
    A gyereked viszont ha csak a konkrét biztosító éves minimumdíját (ennél kevesebb befizetéssel nem jöhet létre szerződés) fizeti, ami havi 12.500.- forint, akkor is havi 488.790.- forintot kap majd 20 éven keresztül!

Megértetted tehát, hogy miért ülsz már a címben említett szopórolleren? ..és azt is érted már, hogy miért zavard el hozzám a gyerekedet???

*Szopóroller= szleng kifejezés. Pl.: “Felszállt a szopórollerre” – nem sikerül neki semmi mostanában