Lopás, trükkös lopás, rablás megelőzése

Ha kiszállunk, soha ne hagyjuk az indítókulcsot a gépkocsiban, mindig vegyük magunkhoz, amíg

  • a benzinkútnál tankolunk, és amíg bemegyünk fizetni,
  • a kertből, garázsból kiállunk, vagy hazaérkezéskor készülünk beállni, és a kapu kinyitásakor kiszállunk a kocsiból,
  • útközben bármely ok miatt megállunk, és kiszállunk a gépkocsiból, pl. az útra tolt szeméttárolót elhúzni, kereket kicserélni, ha segítséget kérnek vagy ajánlanak idegen emberek stb.
  • a trükkös lopások egyik módszere, hogy apró koccanást kiprovokálva vagy valamilyen hibára figyelmeztetve az áldozatul kiszemelt autóst kicsalják a járműből, és a nyitva hagyott, esetleg járó motorú járműbe beugorva elhajtanak.

Ezzel elkerülhetjük, hogy gépkocsinkhoz visszaérve, visszafordulva annak csak a hűlt helyét találjuk.

Sajnálatos, hogy a biztonság a garázsban, zárt udvarban sem megnyugtató: itt is célszerű az őrizetlenül parkoló járművet zárva tartani, sőt a gondos autós a jármű kulcsait és okmányait a zárt lakásban sem tárolja feltűnő helyen. Ha például leadja a ruhatárba kabátját, a zsebéből célszerű előtte kivenni a kulcsokat és az okmányokat. Idegenek által is látogatott hivatali helyiségében ne hagyja szabadon az autóstáskáját, és ne akassza a háta mögé sem az étterem fogasára!
Menetközben feltétlenül zárjuk be a csomagteret, és ott szállítsuk a táskát, az értékeket, ne pedig valamelyik üres ülésen. Ezzel elejét vehetjük, hogy a forgalmi ok miatt álló járműből egy motoros bűnöző az ablakot beütve kikapja a poggyászt. Ha strandra, uszodába megyünk, gépkocsink indítókulcsát és az okmányokat az értékmegőrzőben helyezzük el. Ahol nincs ilyen, ott feltétlenül maradjon valaki mindig a csomagok mellett. Uszodákban, strandokon az öltözőszekrényeket nagyon gyorsan ki lehet nyitni. Ha valaki sanda szándékkal kifigyeli, hogy az iratainkat, indítókulcsunkat ott zártuk el, tálcán kínáljuk számára a gépkocsit a forgalmi engedélyével, rosszabb esetben a törzskönyvével együtt.
Ha kiszállunk a gépjárműből, és hosszabb-rövidebb időre otthagyjuk, az utastérből, látható helyről pakoljunk el minden táskát, ruhát és értékes vagy annak tűnő tárgyat (a rádió előlapját is!). Célszerű a kesztyűtartót üresen hagyni, kinyitni. A gépkocsi feltörése megelőzhető, ha az üléseken, az ajtó oldalán levő tárolókban és a kesztyűtartóban láthatóan semmi sincsen. Az indítókulcs elvesztése, ellopása: ha a jármű kulcsa olyan helyen és körülmények között tűnik el, hogy annak illetéktelen kezekbe kerülése lehetővé teszi a jármű elvitelét, az egyetlen megoldás biztonságos helyre vinni a járművet, kicseréltetni a gyújtáskapcsolót és a zárakat. Különösen veszélyes, ha a kulcsokkal együtt az okmányok is eltűnnek, mert ezáltal a rossz szándékú illetéktelen előtt ismertté válik a lakóhely, a jármű várható tárolási helye és a rendszám, a tolvaj pedig tudja, melyik jármű kulcsát birtokolja. Ennél egyszerűbb megoldást a lopásra el sem lehet képzelni.
Kis odafigyeléssel megelőzhetjük gépjárművünk feltörését, értékeink ill. a gépjármű eltűnését. Kerüljük el, hogy tálcán kínáljuk a lehetőséget a tolvajoknak!