Mi a helyzet a Magánnyugdíjpénztárakkal?

Az elmúlt napokban felerősödött kormányzati kommunikáció magánnyugdíjpénztári kérdésben. A nyilatkozatok arról szólnak, hogy az állami nyugdíj sokkal jövedelmezőbb és biztonságosabb mint a magánnyugdíjpénztári rendszer.

A fentiekkel kapcsolatban nem árt tudni a következőket:

  • Az állami nyugdíj-rendszer ún. “felosztó-kiróvó” rendszerű, vagyis a befolyt összegek, melyeket az aktív keresők fizetnek be nyugdíjjárulékként a mostani nyugdíjasok nyugdíjaként kerül kifizetésre.
    Vagyis a befizetések bekerülnek az állami nagy kalapba, ahonnan szétosztásra kerülnek.
  • A magánnyugdíjpénztári befizetések a tag NEVESÍTETT számláján kerülnek jóváírásra. A befizetéseket a tag által választott, vagy ha nem választott, akkor a kora alapján megállapított portfólióba kerülnek befektetésre.
  • A tag számláján lévő összeg ÖRÖKÖLHETŐ. Ellentétben az állami nyugdíjra befizetett járadékkal. (Mivel a befizetések azonnal kifizetésre kerülnek, nincs megtakarítás)
  • A felosztó-kiróvó rendszer lényege az lenne, hogy a majdan nyugdíjba vonuló nyugdíját az akkori aktív keresők befizetései fedeznék. Mivel a nem aktívak száma már napjainkban is meghaladja az aktívakét, legfinomabban is szólva megkérdőjelezhető a jelenleg érvényben lévő rendszer biztonságossága…
  • További vád a magánnyugdíjpénztárakkal szemben az, hogy “tőzsdére viszik” a tagok megtakarításait… Demagógiából jelest érdemlő megállapítás, viszont a nyugdíjpénztárak az egyik legnagyobb vásárlói az állampapíroknak, így a befektetéseikkel segítik az államot egyensúlyban tartani az államháztartást…
  • Azt is a szemére vetik a pénztáraknak, hogy kevés a hozam… Nos, az állam döntése volt, hogy a pénztárak mibe fektethetnek be! Amikor lehetett volna magas hozamú értékpapírokba fektetni, akkor nem engedték, amikor engedték, akkor kezdődött a globális válság, ahol minden értékpapír veszített értékéből. Ennek ellenére a pénztárak a 2008-as év Nagy Buktáját szinte teljes egészében (a jól teljesító pénztárak teljesen) ledolgozták. Ez szinte példanélküli rekordhozamokat jelentett!
  • Mindenki gondolja végig, hogy mit jelent, ha az évek során felhalmozott nyugdíj célú megtakarítása a pénztári számláról bekerül a Nagy Állami Kalapba (v.ö.: a felosztó-kiróvó rendszer működése!)!
  • Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a mai napon még nem ismertek a kormányzat azon – konkrét – elképzelései, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések “átirányítása” miatti tőke és hozamkiesést milyen módon kompenzálják a pénztári tagoknak.

Összegezve: Nem kell pánikba esni és tessék józanul gondolkodni ebben a kérdésben! Amíg az állami nyugdíj nem nevesített számlára érkezik, nem termel hozamot, nem örökölhető az összege, addig a nyugdíjpénztári rendszernek nem jelent alternatívát az állami nyugdíj…
Viszont biztos, ami biztos alapon nagyon is ideje van elgondolkodni olyan nyugdíj célú megtakarításon amihez nem fér hozzá – legyen az bármilyen előjelű is – a politika szőrös mancsa!