Öngondoskodás – I. rész: Mikortól?

Arra gondoltam, elindítok egy kis sorozatot Öngondoskodás témakörben, amolyan “szemnyitogatásképpen”! Mivel órákon keresztül tudok erről beszélni -leírva még rettentőbb a mennyiség-, ezért felbontom a mondanivalómat és témakörökbe csoportosítom.

Az illusztrációnak választott kép sem véletlen, mert a sablonkifogásokat ábrázolja. Olyanokat mint: Miért foglalkozzak még vele?…” “Miből?…” “Miért én foglalkozzam ezzel a kérdéssel?…”

Ezekre a kérdésekre próbálok válaszolni!

Az már kiderült, hogy le kell számolni mindenkinek azzal, hogy egy “Gondoskodó Állam” polgára! Lehet homokba dugni a fejeket, lehet bízni a politikusok tisztességében (???) akik majd csak megoldják a helyzetet és áldásos tevékenységüknek köszönhetően elfogadható nyugdíjat kapok majd. Mondom. lehet bízni ebben, a tények azonban a mást mutatnak!

A példa kedvéért vegyünk egy 30 éves embert akit jelenleg 150 ezer forintos bejelentett bérrel alkalmaznak. 35 éves munkaviszony után a mai rendszer szerint 62.854.- forintos állami nyugdíjat kap majd.
Ismételjük meg ezt a számot a nyomaték kedvéért: 62.854.- azaz: hatvankettőezer-nyolcszázötvennégy forint!!!! Ez jó esetben a rezsijét fogja fedezni…

Tételezzük fel, hogy emberünk szeretne nyugdíján felül, havi 100 ezer forintot kapni és legalább nyolcvan éves koráig (vagyis 15 éven keresztül…) legyen meg ez az anyagi biztonsága!
Az már egyértelmű, hogy félre kell raknia erre a célra! Itt jön azonban az a kifogás: “Ráérek még félrerakni!!!”
Lássuk, így van-e?!
Egy táblázaton mutatnám be, hogy mennyit kell HAVONTA megtakarítani, hogy jelenértékben a fenti elvárásoknak megfelelő összeget kapjunk, egy nagyon óvatos hozammal (infláció felett 3%, ha magasabb a hozam, értelemszerűen jobban jár az ügyfél…).
Arra hívnám fel a figyelmet, hogy mennyivel emelkedik a havonta megtakarítandó összeg, ha emberünk odázza a szükséges lépés megtételét és egyre inkább kitolja, idősebb korára hagyja az ilyen célú megtakarításának beindítását.

Év
ügyfél kora
Szükséges HAVI megtakarítás összege
30 19.744.-
35 25.093.-
40 32.743.-
45 44.428.-
50 64.186.-
55 104.135.-
60 224.856.-

Szerintem, a számok beszédesek! Nem kéne erről beszélnünk???