Kampány után….

Lezárult az év végi kampány és talán nem érdektelen átnézni ilyenkor mi a teendő az átlagpolgár számára, mielőtt maga alá gyűrné a papírhegy (ami a szerződéskötéssel jár…) és a tennivaló!

Kicsit tudathasadásos a helyzet, mert ahogy azt már itt jeleztem, nem csak a gépkocsik kötelező felelősségbiztosításáról szól az év végi szerződésdömping, holott kétségtelen, hogy a többségnek ez ugrik be.

Tételezzük fel, hogy a felmondások rendben lezajlottak, megköttettek az új szerződések. Itt az év eleje és nem történik semmi! Mi ilyenkor a teendő? Semmiképpen nem lehet hátradőlni, a tudnivalókat egy újabb kérdés-felelet stílusban megpróbálom összefoglalni.

“Nem kaptam még kötvényt!”

A kampány időszakban hatványozódnak a biztosítók adminisztratív terhei, s ez akkor is igaz, ha elektronikus adatfeldolgozásra térnek át mindenhol. Január második felétől kezdenek el “dőlni” az új kötvények, s egyben a díjbekérő csekkeket is ekkor kezdik el postázni.

“Az előző biztosításomat felmondtam, az újról még nem érkezett kötvény. Van biztosításom?”

Igen, van! A kötvény megérkeztéig a megkötött szerződéssel igazolható az érvényes biztosítás megléte.

“Nem kaptam még díjigazolást (csekket) az új biztosítómtól, amivel igazolhatom a létező Kötelező biztosításomat!”

Ahogy mondtam, január közepén kezdődik el a postázás. Aki csekkes díjfizetést választott, innentől kezdve várhatja a csekk megérkezését, amit feladva igazolhatja a díjfizetést érvényes szerződésén.
Aki banki lehívást választott, annak a bankjánál is futni kell még egy kört az új biztosítónak, hogy az érvényes banki megbízás alapján levonhassa a díjat. Amint ez sikerül, csak azután küldi ki a díjigazolást a biztosító! Aki tehát banki lehívást választott fizetési módként, az január közepe táján ellenőrizze, hogy sikerült-e a bankszámláján rögzíteni a beszedési megbízást! Ha nem, akkor marad a hagyományos rögzítés…
Egyébként a régi biztosító díjigazolásai február 28-ig szólnak, tehát semmiképpen nem marad biztosítási fedezet nélkül ebben az időszakban!

Akik éves díjfizetést választottak egy banki eseti átutalással rendezhetik a díjukat, s akkor nincs ez a herce-hurca a megbízások körül. Mire rögzítik a megbízást, addigra rendezve is van a díj!

“Cascót is kötöttem, s most kaptam egy levelet az új biztosítótól, hogy a szerződéskötéskor számolttal szemben magasabb áron vállalnak be, mert nem áll rendelkezésükre valami igazolás!”

Ha volt előzmény CASCO, akkor a régi szerződés biztosítóját meg kell keresni, hogy adja ki a CASCO Kármentességi igazolást, ami alapján az új biztosító rávezeti az új szerződésre a kárelőzményt.
Mivel a régi biztosító a régi szerződés törlése előtt nem ad ki ilyen igazolást (logikus…), az új pedig még nem tudja rávezetni az új szerződésre a kedvezményt, ezért “kénytelenek” úgy számolni, mintha nem létezne ez a kedvezmény!
Általában 45 nap áll a szerződő rendelkezésére ezt az igazolást beszerezni és eljuttatni az új biztosítóhoz.
Jómagam az igazolás igénylését elintézem, de a papírt magát a szerződőhöz juttatják el. Azt szoktam kérni, hogy amint megérkezik, küldjék tovább nekem, a többit meg intézem én…

“Kötöttem lakásbiztosítást és ott is magasabb összegről küldtek értesítést!”

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy valóban figyelembe vettek-e minden kedvezményt! Előfordulhat az is (a leggyakoribb hibák egyike…), hogy a szerződés banki díjlehívásos, viszont a papírokkal együtt nem érkezett meg a beszedési megbízás. Ilyenkor vagy küld egyet a biztosító, vagy pótolni kell a megbízást beküldve még egyszer.

“Ennyi herce-hurca nem éri meg!”

Ha Önnek a felmenői között Krőzus uraság vagy Rothschild báró szerepel, előfordulhat, hogy tényleg nem éri meg felülvizsgáltatni a szerződéseket… A magam praxisában a tavalyi év nyertese az az ügyfelem volt, aki 2011-ben a Lakás-Kötelező-CASCO kombójára – éves szinten – 158.000.- forintot fizetett ki. Ugyanezt 2012-ben megúszta 48 ezerből… 🙂  Megérte????

Én szóltam!…