GFB Kampány: Most légy észnél!…

Igen, az évtizedes beidegződésnek hála ismét itt van az autósok évvégi frásza: A Kötelezős Kampány… Egyre kevesebbeket érint mégis ebben az időszakban valami viszketegség vesz erőt a magyar autóson és lázasan kutatja a lehetőségeket, ugrásra készen áll a váltásra. Most szólnék néhány szót, mit érdemes tenni – okosan…

Előtte azonban ejtek egy szót azokról, akik igazán nagy vesztesei lehetnek ennek helyzetnek! Ők a “fan”-ok…
Éveken keresztűl egyre csökkentek a Kötelző Biztosítások díjai. Igen kemény árversenyt gerjesztettek a biztosítók, aminek a nyertesei azok voltak, akik folyamatosan figyelemmel kísérték a díjaikat és váltottak az ésszerűség keretein belül.

Voltak azonban, akik lustaságból, megszokásból, hagyomány miatt, vagy egyéb nem meghatározott okokból kitartottak régi biztosítójuk mellett. Ezt a hűséget általában komolyan nem díjazta a biztosító, legfeljebb nem emelkedett a GFB díja. Most azonban eljutott oda a piac, hogy nem tudják már lejjebb vinni a díjakat a társaságok, s már tavaly is megfigyelhető volt egy kisebb áremelkedés, idén olyan durva díjemelést kapott pár szegmens, hogy csak pislogok magam is szakmabeliként… Akik tehát nem “vitték le” az előző években a biztosításuk díját, azok most egy viszonylag magasabb árról élik meg az emelkedést.

Nekik is és a “izgága váltósoknak” is érdemes rászánni vagy öt percet a következőkre! Ismét csokorba szedtem – amolyan kérdés-felelet formában a legfontosabb tudnivalókat.

Megjelentek a tarifák, ez azt jelenti hogy azonnal kössem át a szerződésemet?

Előtte érdemes tájékozódni! Nem kell rögtön átkötni a szerződést, főleg, ha azt sem tudjuk még hogy mennyit kér majd jövőre a jelenlegi biztosítő!

Honnan fogom ezt megtudni?

A biztosítóknak november 11-ig kell kiértesíteni az ügyfeleiket a jövő évi díjakról. Ezt régebben levélben tették meg, manapság már E-mail-en történik, főleg ha valaki olyan szerződést kötött, amiben kedvezmény ellenében vállalta: A Biztosító E-mail-en kommunikál vele.

Nem kaptam sem levelet, sem E-mailt. Hogyan tudom meg a díjamat?

Még mindig van egy esély megtudni a jövő évi díjat! Fel kell keresni a jelenlegi biztosító weboldalát! Nagyon sok társaságnál van olyan lehetőség, hogy néhány szerződési adat megadása után megtudhatja az ügyfél mennyi lesz a díja jövőre.

Rendben, tudom már a díjamat! Hogyan tudom meg, hogy mit kínál a többi biztosító?

Például számtalan online tarifáló segítségével, de ha már itt rovom a sorokat hagy ajánljam magamat! IDE KATTINTVA a saját tarifáló oldalamra jut. A betöltődött oldalon meg kell keresni (a dátum mellett…) a “2015-ös átkötés” feliratot, s máris lehet számolgatni. Fontos! A kalkulátorba külön kell regisztrálni és csak a regisztrált felhasználók tudják egészen a szerződéskötésig vinni a folyamatot. Azonban egy jótanács: Ha valaki eljutott a szerződéskötésig jelezze nekem egy E-mail-ben, hogy véglegesítsem a szerződését!

Csak ilyen bonyolultan tudom átkötni a szerződésemet?

Természetesen lehet egyszerűbben is. Pl. Keressen meg engem az elérhetőségeim valamelyikén! (Az oldalon regisztrált és belépett ügyfelek használhatják a teljes elérhetőséget kínáló kapcsolati oldalt is…)

Hogyan szűnik meg a szerződésem?

Először is fel kell mondani! A felmondásnak december 1-ig be kell érkeznie a jelenlegi biztosítóhoz! Fontos tudni, hogy a jelenlegi biztosító CSAKIS ABBAN AZ ESETBEN szünteti meg a szerződést, ha az díjjal rendezett! Ha a válasz igen, akkor a régi szerződés automatikusan megszűnik december 31-én.

Két hónapja vettem másik autót. Most nekem is érdemes keresgélnem a díjak között?

NEM! A 2010.01.01. után vett járművek esetében az évforduló az mindig a tulajdonba kerülés napja lesz. Vagyis ha valaki 2014.09.05-én vette az autóját, annak nem érdemes keresgélni, hiszen neki 2015.09.05-én lesz az évfordulója.

Azt mondják, sokat nyerhet ha valaki odafigyel a szerződéseire. Lehet más szerződésnek (pl. lakás) is csökkenteni a díját?

Érdemes odafigyelni erre is! A már jelzett oldalamon lehet CASCO és lakásbiztosításra is tarifálni. Az eljárás ugyanaz!