Így igényelj Zöldkártyát!

Amit feltétlenül tudni kell: A Nemzetközi Zöldkártya az az okmány, amivel külföldön igazolhatjuk, hogy érvényes gépjármű felelősségbiztosítással rendelkezünk.
Az EU tagállamaiban nem kötelező a Zöldkártya, mert ott az un. Rendszámegyezmény értelmében maga a gépkocsi rendszáma igazolja, hogy érvényes biztosítás van a járművön.
Azt szoktam javasolni a fentiek alapján, hogy EU-n belül is érdemes kiállítatni a dokumentumot, mert ha valaki nem tudja elmondani a következő mondatot egy “világvége” település épp intézkedő helyi rendőrének (“Országaink között fennálló rendszámegyezmény értelmében nem kell igazolnom a biztosítás meglétét!”), akkor jó ha kéznél van az ingyenesen kiváltható okmány… 🙂

Gyakran egy lépést sem kell tenni az említett papírért, mert ha valakinek díjjal rendezett biztosítása van, akkor gyakran a saját biztosítójának internetes honlapján meg tudja igényelni a dokumentumot, amit a következő napon postáznak is neki. Itt azonban figyelni kell arra, hogy ne az utolsó pillanatban (vagy épp a határon) igényeljünk, mert akkor már biztosan késő lesz – tekintve a Magyar Posta kézbesítési teljesítményeit… 🙁

A következő táblázatban összegyűjtöttem azokat a linkeket (2016.08.29-i állapot), ahol a weben igényelni lehet a dokumentumot. Saját ügyfeleknek annyi a kedvezmény, hogy vannak olyan biztosítók, akiknek a rendszeréből én azonnal tudok beszerezni Zöldkártyát, de ezt is csak személyesen lehet átvenni, mert sima, egyszerű fehér lapra kinyomtatva nem érvényes! (esetleg el tudom küldeni az elektronikus változatot, de akkor zöld papírra kell kinyomtatni!) Ezeket a lehetőségeket egy PIROS háttérrel jelzem az adott biztosító logója alatt!

A biztosító logójára kattintva lehet közvetlenül a Zöldkártya igénylő oldalra jutni!

aegon_logo allianz_logo
generali_logo genertel_logo
groupama_garancia khb
kobe mkb
magyar_posta_biztosito signal_logo
union_logo uniqa_logo
wabard_logo