Vírus – Biztosítás

Mielőtt mi is felülnénk az őrület-expresszre (és elkezdenénk felvásárolni a cukrot, lisztet…), nézzük meg tényszerűen milyen összefüggés van a koronavírus-járvány és a biztosítások között!

A legkézenfekvőbb kérdések az utasbiztosítások esetében merülnek fel:

  • Ha van útlemondás biztosításom és tartok a vírustól, nem utazom, kapok-e visszatérítést?
  • Fizet-e a biztosító, ha karanténba kerülök külföldön?

A TÉNYSZERŰ válaszként beillesztem a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) tájékoztatóját a témában:

Utasbiztosítási szerződési feltételek a koronavírus kapcsán

2020.03.02.

Európát is elérte a koronavírus, így egyre több kérdés érkezik az utasbiztosítások és az útlemondás (sztornó) biztosítások kapcsán a hazai biztosítókhoz. A Magyar Biztosítók Szövetségének a tájékoztatása a koronavírussal kapcsolatban a tagbiztosítók utasbiztosítási szerződési feltételei alapján készült.

  • Ezen feltételek szerint amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában.
  • Amennyiben az utazás során kerül az adott terület vagy régió az „utazásra nem javasolt térségek” közé, a biztosítási fedezet kiterjed minden, a szabályzatban rögzített eseményre.
  • Amennyiben karanténba kerül az utas, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, erre tehát „nem fizet” a biztosító. Ellenben fennáll a térítési kötelezettség, ha pl. sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas, vagy ha egyéb, a szabályzatban nevesített esemény történik.
  • Útlemondás biztosítás kapcsán nem minősül káreseménynek, így nem jár kártérítés abban az esetben, ha a célországba az utazás kezdetén már nem lehet belépni, mert az adott terület felkerült az „utazásra nem javasolt térségek” közé. Ebben az esetben az utazási irodának fel kell ajánlania egy másik utat, vagy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak, a 472/2017. (XII.28) kormányrendelet értelmében. Fontos hangsúlyozni, hogy az utazó félelme szintén nem lemondási ok.
  • A szerződési feltételek kitérnek a díjvisszatérítés kérdésére is. Amennyiben egy korábban megvásárolt utasbiztosítást az ügyfél nem vesz igénybe, mert nem utazik el, a szerződés kockázatba lépése előtt a díjat a biztosítók visszatérítik.

A bevezetőben megadott kérdésekre tehát a válasz:

Ha van útlemondás biztosításom és tartok a vírustól, nem utazom, kapok-e visszatérítést?

Az útlemondás biztosítás – ami egyébként kiegészítő biztosítás – abban az esetben térít, ha a BIZTOSÍTOTT betegszik meg az elutazás ELŐTT.
Az útlemondás biztosítás a szolgáltatóknál (repülőjegy, szállásfoglalás, stb.) befizetett összegekre vonatkozik, általában önrésszel térül. Abban az esetben térít, amennyiben a biztosított útja meghiúsul a saját vagy (társaságonként függő esetben) közeli hozzátartozójának betegsége (halála) esetén.

Ha tehát félek attól, hogy elkapom a vírust és ezért nem utazom, akkor NEM TÉRÍT az útlemondás biztosítás!

(zárójelben jegyezném meg: Persze, lehet próbálkozni azzal, hogy orvosi igazolást szerezzen az emberfia és azt lobogtassa a biztosító felé, de e biztosítók ebben az időszakban különösen alaposan vizsgálják meg ezeket az igazolásokat, s amennyiben nem valós az igazolás, felmerül a biztosítási csalás ténye is…)

Fizet-e a biztosító, ha karanténba kerülök külföldön?

Ha a biztosított nem betegedik meg (vagyis nem következik be a feltételekben szereplő biztosítási esemény), akkor NEM.