“SZÉGYEN!” – “Akkor minek fizetem a TB-t??!!”

Vélemény bejegyzés

Meghirdettünk egy lehetőséget a Facebook-on arra, hogy akinek szüksége van ezekben az időkben komoly orvosi ellátásra (MR, CT, Labor-diagnosztika, szakorvosi vizsgálat, stb…), és nem akar hosszas várólistára kerülni, az igénybe vehet egy olyan szolgáltatást, ami azt garantálja, hogy azonnal, kiemelt színvonalon jusson egészségügyi ellátáshoz. Ja, és persze azt is tudni kell, hogy mindez pénzbe kerül…

A címben jelzett hozzászólások érkeztek… (magyarázat a képhez: Azt a jelenetet ábrázolja az elmúlt időszak egyik legsikeresebb sorozatából, amikor az antihősnőt meztelenül kíséri, hajtja végig a város utcáin a képen látható apáca, s miközben végzi a feladatát, a csengőrázás ütemének megfelelően ismételgeti: SZÉGYEN! SZÉGYEN! SZÉGYEN! (Shame!) Közben a pórnép, köpködi, szarral, szeméttel dobálja a meztelen nőt. Egy kicsit magamra vettem a dolgot és úgy gondolom, nem árt tisztázni néhány kérdést!

…Akkor minek fizetem a TB-t??!

Amit mindenképpen tudni kell: Aki a TB-t fizeti, az a jelenlegi állami ellátást finanszírozza! Ez olyan, amilyen… Írhatnám röviden és velősen is: Szar!
Mindenféle szépítés nélkül, tényszerűen: A Társadalombiztosítás (TB) az egy felosztó-kiróvó kassza, nem képez tartalékot, ami befolyik azt lehet elosztani. Biztos lehetne észszerűsíteni az elosztást, de ez van! Aki szégyennek érzi ezt a helyzetet, az ne rám, ne azokra a biztosítókra haragudjon, akik profitorientáltan (értsd: haszon érdekében) javasolnak, kínálnak megoldást arra, hogy pl. egy CT vizsgálatra ne kelljen hónapokat várni egy betegnek, akit rák-gyanúval diagnosztizálnak. A felháborodott hangokat tartogassa mindenki arra a pillanatra, amikor szavazni megy be a fülkébe! (Megjegyzem: Bármelyik oldal van/lesz hatalmon, nem fog tudni “élenjáró” egészségügyi ellátást biztosítani!)

SZÉGYEN!

Ebben a helyzetben (amikor felértékelődik az egészség szerepe…) megerősödik az állami ellátással szemben a magán-egészségügy. Ahol teljesen nyíltan beárazzák a szolgáltatásokat, s akinek igénye és pénze van, azokat igénybe veszi. Miért olyan szégyellnivaló ez és mennyivel jobb az a helyzet, amikor csúsztatva, bújtatva tolják a hálapénzt annak az orvosnak, aki esetleg ott sem volt a beavatkozásnál, de mivel Ő a főorvos – jobb esetben – szerény mosollyal elteszi a pénzt… Jobb, esetben – mondom, mert ugye mindenki hallott már arról az esetről, amikor cinikus megjegyzést hallatott (“elég lesz kávéra…”), vagy egyenesen szabott “áron” dolgozott az illető?!

Úgy veszem észre, ebben az országban mindenki önzetlenül dolgozik és a vállalkozó sem a profitra hajt véletlenül sem és mára lecserélte a “makkoscipő-neonzöldzakó” kombót szőrcsuhára…. Azért van ez a véleményem, mert a jelek azt mutatják, hogy amikor valamelyik szolgáltató kidolgoz egy olyan finanszírozási lehetőséget, amivel az átlagpolgár “bérletet” válthat egy emelt szintű orvosi ellátásra, az ördögtől való vétekként ítéli el a plebs, mert az pénzbe kerül… Pedig nagyon egyszerű ez a játékszabály, ha az öngondoskodás jegyében áldozol erre, akkor jó. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz erre áldozni, akkor marad az állami rendszer…