Ami rosszabb a lábtörésnél I.

Nyár = nyaralás, Tél = síelés
A szezonális utazási szokások egyenletének harmadik eleme egyre egyértelműbb: Utazás = Utasbiztosítás… A rendszeresen síelők többsége mára már tisztában van ezzel, mert tudják: Hiába jogosultak uniós polgárokként a sürgősségi ellátásra, a hegyi mentés költségei őket terhelik ha nincs utasbiztosításuk.
Ezúttal azonban egy újabb érvet mondanék a speciális, téli sportokra “kihegyezett” utasbiztosítás mellett, ami azokat a károkat téríti, melyek drágábbak lehetnek még egy lábtörés költségeinél is!

Ezt a lehetséges kárt EBBEN AZ ÍRÁSOMBAN már érintettem két éve. A felelősségi elemeket is tartalmazó biztosítás megtéríti azt a kárt is, amit másnak okozunk. A cikkemben említett ügyvéd a jelek szerint nem volt szigorú, mert a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatója szerint:

Ha síelés, snowboardozás vagy szánkózás a külföldi utazásunk célja, arra is figyelemmel kell lennünk, hogy ha mi okozunk másoknak sérülést vagy teszünk mások tulajdonában kárt, a biztosítás erre is fedezetet nyújtson. Abban az esetben, ha valaki a sípályán okoz balesetet, akkor az általa okozott sérülésekért és károkért anyagi felelősséggel tartozik, perelhetővé válik. Egy elveszített pert követően a károkozónak meg kell téríteni a balesetet szenvedett fél számára a munkából való kiesés miatti elmaradt jövedelmét, a károsult felszerelésében okozott anyagi kárt, az eljárási költségeket, valamint a jogi képviselet díját is.

Egy ilyen kártérítési ügy jelentős tétel lehet, akár a több millió forintot is elérheti

– hangsúlyozza Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

A közelmúltban történt, hogy Ausztriában egy magyar síelő balesetet okozott. Az általa okozott kárért a tőle követelt összeg elérte a 25 ezer eurót, azaz a közel 8 millió forintot. A síelő nem rendelkezett utasbiztosítással, így azt saját zsebből – hitelből! – kellett az összeget kifizetnie.

Egyre többször találkozunk hasonló esetekkel, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felelősségi kockázat egyre fontosabb eleme az utasbiztosításoknak. Szövetségi szinten azt tudjuk javasolni, hogy aki síelni vagy snowboardozni/szánkózni megy valamely külföldi országba, fordítson külön figyelmet arra, hogy biztosítása tartalmazza a felelősségbiztosítást is

Az általunk értékesített utasbiztosítási módozatok mindegyike tartalmaz ilyen esetekre érvényes fedezetet nyújtó kiegészítőt!