Vannak a tények…

… és vannak a válaszok!

Az alábbiakban “idegen tollakkal ékítjük” magunkat! A Portfólió nevű gazdasági online újság hozta le az alábbi cikket, melynek megállapításait egészítjük ki a válaszainkkal. Az eredeti cikk itt olvasható.

10-ből 4 magyar nem is tud a 20%-os állami támogatásról

Az emberek fele már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját – derült ki az Union Biztosító legfrissebb felméréséből. A kutatás az alábbi eredményekre jutott:

  • Minden harmadik megkérdezett gondolja úgy, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell majd.

Ahogy mondani szokták: No comment!…

  • A megkérdezettek fele mondta azt, hogy már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját.

Ez nem jelenti azt, hogy a másik fele meg tudna élni… Lásd az előző posztunkat!

  • További 40 százalék azok aránya, akik nem biztosak benne, hogy képesek lennének megélni a jövőben, és csupán minden tizedik válaszadó érzi magát felkészülve az ilyen váratlan helyzetekre.

Akik átlátják a helyzetüket és azok, akik egy folyamatos szerencsejátékként tekintik életüket, egyaránt lusták arra, hogy legalább áttekintsék: Mennyiből lehetne megoldani egy ilyen váratlan helyzetet! (Kb. másfél éve mantrázzuk: Lehet olyan biztosítást kötni, amivel elég szépen lefedhetők az ilyen kockázatok. S egy személyre a díjuk kb. annyi mint egy négytagú család egyszeri fürdőbelépője…)

  • A megkérdezettek mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy mostani jövedelmének minimum 80 százalékát kézhez fogja kapni nyugdíjasként.
  • A válaszadók 40 százaléka jelenlegi fizetésének felére vagy annál is kevesebbre számít az államtól időskori juttatásként.
  • Ugyancsak 40 százalék szerint mire nyugdíjba megy, már minimum 70 év lesz a nyugdíjkorhatár.
  • A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36-40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással.

A fentiekhez: Ha ennyire tisztában vannak ezekkel a tényekkel az emberek, vajon mi akadályozza Őket meg, hogy gondoskodjanak magukról???

  • A 26-35 évesek közel harmada szerint a jelenlegi fizetésének 10-20 százalékát kellene már most nyugdíjcélú megtakarításra félretennie, hogy legalább a mostani színvonalon élhessen majd.

Miért ismételjem állandóan önmagamat?? A harmad töredéke lép ennél a gondolatnál tovább… 🙁

  • A megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56-60 éves korosztály.
  • A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után.

Hogyan is szólt az a bizonyos 80-as évekbeli reklám?
“Vannak, akik még nem jöttek el hozzánk. Nekik készítettük el ezt a filmet!” – Ez ugyan nem film, de azért az elérhetőségeink ismertek! 🙂