“Ki fizeti a Révészt?”

Mindenki pénzből él! – Nem biztos, hogy kezdésként elég figyelemfelkeltő ez a hatalmas közhely, de a lényegre rávilágít: Ki fizeti alkuszt?

Az alkusz biztosítást közvetít, s ezért az általa közvetített szerződésekért a BIZTOSÍTÓK fizetik a jutalékot. Ez az alaphelyzet. Azonban az élet produkál olyan eseteket, amikor eltérünk az alapoktól… Példaként elmesélem a minapi történést.

Egy társasházi közös képviselő keresett meg, hogy készítsek ajánlatokat a ház biztosítására. Az adatok felvétele közben kiderült, hogy Ő már bekért ajánlatokat néhány biztosítótól… Na, itt álljunk meg egy pillanatra!

Egy alkusznak az a feladata, hogy az ÜGYFÉL megbízásából megkeresse az ügyfélnek legmegfelelőbb megoldást. Ráadásul a jogszabályok arra kötelezik, hogy TÖBB ajánlatot (szerződés tervezetet) adjon az ügyfélnek. Az ügyfél és az alkusz között mindenképpen léteznie kell valamiféle bizalmi viszonynak, ahol az előbbi meg van győződve arról, hogy az utóbbi a számára legmegfelelőbb, legkedvezőbb ajánlatokat gyűjti be a pénzintézetektől. …és persze a döntés után az alkusszal szerződik, aki ezért majd pénzt (jutalékot) kap az elvégzett munkáért.

Az adott példaként említett esetben viszont inkább arról volt szó, hogy a megadott adatok alapján végezzem el a munkát, amit majd a képviselő összevet a más csatornán beszerzett ajánlatokkal. Erről is beszélhetünk, de ha nem biztos, hogy az elvégzett munka eredményeként létrejövő szerződést nem velem kötik meg (magyarul: Nem én kapok érte jutalékot…), akkor honorálják azt, hogy időt, energiát, szaktudást fektettem az elvégzett munkába – pontosan ugyan úgy, ahogy Ő is végzi a munkáját és ezt meg is fizetik.

Nem lett semmi a dologból, mert a képviselő úr felháborodottan utasította vissza a javaslatomat…. :-/

Arról, hogy mivel foglalkozik egy alkusz írtam már egyszer. Ennek az írásnak az elején leírtam hogyan kap a munkájáért pénzt. Most azt is jelezném, hogy miért hülyeség az alkuszt egy másik alkusszal “megversenyeztetni”.
Amikor a kapott adatok alapján összeállítom az ajánlatokat, biztos, hogy minden kedvezmény adási lehetőséget kimaxolok az ügyfél számára – hiszen az az érdekem, hogy elégedett legyen az általam közvetített szerződéssel. …és ezzel MINDEN alkusz így van! Tehát – elvileg – ugyanazok az adatok alapján kidolgozott ajánlatok ugyanolyan eredményeket kell hogy hozzanak akárhány alkusz esetében. (Az “elvileg” – azért van, mert persze előfordulhat olyan eset, amikor az üzlet mindenáron való megszerzésének érdekében saját javadalmazásából “áldoz a kolléga”…)

Összefoglalva: A címben említett hasonlattal élve: Mindenki “átevezhet” a folyón (felhajthatja a számára megfelelő biztosítást), de ha a dolgok munkás-részét, az evezést (vö.: Ajánlatok elkészítését, összehasonlítását) másra bízza, akkor bizony a “melót” ki kell fizetni!