Amikor egekbe szöknek az árak…

In medias res: A legegyszerűbb, ha egy példán keresztül mutatom be a problémát!
Manapság “vágtatnak” az árak, s nincs másképp ez az építőiparban sem. Nemcsak a forgalmi árak szárnyalnak, hanem a kivitelezés is jócskán megdrágult. Ez azért fontos, mert egy lakásbiztosítás biztosítási összege az az ÚJ értéken való ÚJJÁÉPÍTÉST kéne hogy fedezze… Most arra adok tanácsot, hogy egy esetleges nagyobb kár esetén ne érje meglepetés (vulgárisan mondva: Ne essen pofára…) a Kedves Ügyfelet, mert nem gondolt a következőkre.

Tegyük fel, hogy van Önnek egy lakásbiztosítása a 10 éve megépített családi házára, amit – mivel a hitelt nyújtó bank megkövetelte – megkötött anno, s azóta is csak a kötelező évenkénti biztosítási összeg (: Az a max. összeg, amit a biztosító ad az épület újjáépítésére...) emelést és az ezzel járó díjemelést fogadta el.
Kapott a banktól 10 millió forintot, a ház felépítése 20 millióba került és ennyire is volt biztosítva. Mivel a biztosítási összeg (BÖ) jóval meghaladta a hitel összegét a bank nem “izgult” a hitelnek megvolt a fedezete egy esetleges teljes totálkár esetén is. Az eltelt tíz év alatt a ház értéke szépen növekedett – mondjuk 35-40 millióra, ám elérkezett a 2022-es év második fele, amikor elszabadultak az árak!
Ha beütne a krach, a házat mai árakkal számolva, 60-80 millióból lehetne újjáépíteni. Mondom hangsúlyosan is: ÚJ ÉRTÉKEN, ÚJJÁÉPÍTENI. A ház biztosítási összege viszont maradt a régi, mondjuk: 40 millió forint. …és itt jön a gond!

Az épület ugyanis ALULBIZTOSÍTOTTÁ vált! :-O

Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezne a legrosszabb (vagyis az utolsó szögig megsemmisülne az épület) a biztosító maximum 40 millió forintot adna újjáépítésre, de az a mai árakon 80 millióba fájna. Vagyis csak 50%-os a fedezet.

Na és! Legfeljebb majd kisebb házat építünk!

Igenám! Viszont a biztosító kárszakértői egy-egy részkár szemléjekor észreveszik, hogy az épület ekkora meg akkora, vagyis jelen értéken ennyi lenne az újjáépítés, viszont az épp érvényes biztosítás csak a fele értékre szól, vagyis a részkár térítése is csak 50%-os lesz!!! (A megértés miatt: Van egy kisebb épületkár amit 400 ezer forintból rendbe hozható. mivel azonban 50%-ban alulbiztosított az épület, ezért csak 200 ezer forintot ad a biztosító.)

Mivel a devizahitelek (is) bebizonyították, hogy a magyar átlagpolgár árérzékeny (hát persze, hogy az alacsonyabb törlesztőrészletű frankhitelt választotta a forint alapú hitellel szemben…) és hajlamos csak akkor gondolkodni, amikor már “nyakig ér” az a bizonyos…. Nos, ennek megelőzésére azt írta elő az MNB, hogy kötelezően felül kell vizsgálni a meglévő lakásbiztosítási szerződéseket!

Hogy az előbbi (árérzékenység) állításomnak megfelelően megnyugtassam az olvasót: Az év eddigi tapasztalatai alapján elmondható, nem biztos, hogy egy BÖ duplájára emelés dupla díjat is jelent!…