Halottnak a csók…

„A jelenlegi lépések olyan irányba mutatnak, hogy azt gondolom, aki megteheti, különítsen el az egészségügyi ellátására is egy összeget. Ugyanúgy, ahogy nyugdíjra vagy a gyerek oktatására, amit sokan az állami rendszeren kívül oldanak meg. Ez egy nagyon aggasztó jelenség”

A fenti idézet Álmos Pétertől, a Magyar Orvosi Kamara elnökétől származik. Két napja (2024.01.09-én) jelent meg az írás a hvg360-on (az írás összefoglalója a Telexen ITT olvasható). Újságolvasó, rádióhallgató emberként azóta folyamatosan csak a “jajongást”, háborgást hallom, melynek lényege:

“Akkor minek fizetem a TB-t???!!!!”

Azért ragadtam most tollat, mert ennek a helyzetnek a magyarázatáról két és fél éve írtam már egy nagyobb lélegzetű véleményt – aminek a hatása a jelek szerint a “falrahányt borsó” eredményét érte el… Most röviden, proletár őszinteséggel összefoglalom a lényeget:

EZÉRT!

Ezért, a minden jel szerint döglődő, szétrohadó egészségügyi rendszerért, amit a befizetett járulékainkból tartunk fenn, s a bejövő pénz mennyiségének, az elosztás ésszerűtlenségének és az ellenőrzés hiányának köszönhetően erre futja! A jelek szerint a címben említett eredménnyel…

Akinek ez nem elég, az a magánegyészségügyi szolgáltatókhóz fordul… Ezek finanszírozása is megoldható a kamarai elnök által javasolt “összeg elkülönítéssel” – vagy a mellényzsebből való előrántással… Akinek az első változat az adott, annak felhívnám a figyelmét két olyan lehetőségre, ami rendszeres megtakarítást jelent, s nem egyösszegű hatalmas kiadást:

  • Egészségpénztár
  • Egészségbiztosítás

A közeli napokban mindkét lehetőségről írok majd tudnivalókat – hátha nem pereg le a falról a mondanivalóm…. :-/