Az “állami támogatás” haszna…

Folytatva az előző bejegyzésem gondolatmenetét: Vajon miért olyan nagy “durranás” a Nyugdíjbiztosítás? Ez egy újabb trükkje a biztosítóknak az ügyfelek “bepalizására”??

Szögezzük le: Minden öngondoskodásra szánt forint hasznos! Eddig ez nem egy egetrengető megállapítás, a nyugdíjbiztosítás esetében azonban kiegészíthetjük: Minden öngondoskodásra szánt összeg hasznos, s ha ehhez az összeghez az állam is hozzátesz – az igazán nagyszerű!
Ugyanis a nyugdíjbiztosításnak egyik alapvető szabálya: Az évi befizetés 20%-át (maximum 130 ezer forintot) az állam visszajuttat a szerződő által befizetett adóból. Ez azt jelenti, hogy egy adott célösszeg megtakarításához kevesebb “önerő” szükséges!

Írtam egy bejegyzést másfél éve, amikor se híre se hamva nem volt ennek a jóváírásnak. Azt számolgattam ki akkor, hogy mennyi pénzt kell megtakarítani annak, aki azt szeretné, hogy a 65. életévét betöltve 20 éven át havi 100 ezer forintos járadékot kapjon. Akkoriban arra szerettem volna rámutatni, hogy a havi megtakarítás összege annál kevesebb minél előbb kezdik el a megtakarítást.
Ez az alapvetés most is igaz, de hogy mennyivel kevesebbet kell erre fordítani, azt az alábbi infografika szemlélteti: