Fele sem igaz…

Kering a Facebook-on a mellékelt kép, ami nagyon hangzatos, viszont évtizedes tévedéseket tartalmaz – a helyesírási hibán túl… Következzen tehát egy kis “szemnyitogtatás”!

A magyar állami nyugdíjrendszer továbbra is “felosztó-kiróvó”! Vagyis senki nem “magának” gyűjtöget, hanem a rá kirótt nyugdíjjárulék befizetésével, járul hozzá az éppen akkor nyugdíjasoknak való kifizetésekhez. Leegyszerűsítve: A mai aktív keresők a szüleik nyugdíját teremtik elő. A szülők meg – anno – az Ő szüleikét.

Amikor a magánnyugdíjszámlákat “beszántotta” az állam, az egyik ígéret úgy szólt, hogy kialakítják az egyéni nyugdíjszámlás rendszert. ennek lassan 10 éve és semmi nem lett belőle… Írtam 2016-ban egy remek összefoglalót ebben a témában, nem igazán lehet semmit hozzátenni, azóta is érvényesek azok a megállapítások.

“Én ezért megdolgoztam!!!!” – szokott elhangozni öntudatos szájakból, amikor a nyugdíj kerül szóba, aminek a bevezetőben említett tény (vagyis: a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kiróvó…) figyelembe nem vételéből ered. Annyit hallottam már, hogy unalmamban készítettem egy táblázatot egy “ideálisan működő” rendszerről, hogy mennyi nyugdíjat is jelentene 40 év munkaviszony után, ha valakinek az első évi fizetése 4.000.- forint volt és minden évben 10% béremelést kapott volna. A nyugdíjjárulékára pedig a fizetésének 10%-át vonták volna el. Arra voltam kíváncsi, hogy ha csak a saját befizetéseire számíthatna, mennyi lenne 20 éve keresztül a havi nyugdíja???? (Nem számoltam az inflációval, nem lett befektetve a félretett pénz!)
(A válasz a kérdőjelek után olvasható!)

???

Nos, az összeg egyrészt megdöbbentő s egyben kijózanító is: Emberünk a nyugdíjba vonulása után havi 2.416.- forintból gazdálkodhatna…
(Ha valaki szívesen elszórakozna a saját adatainak megadásával, annak az írás végén csatolom a táblázatot…)

Ez a szám rádöbbentheti a fenti képet nézve egyetértően bólogatókat, hogy NEM egy “munkás életen át” gyűjtögetett járadék a nyugdíj, hanem az aktív keresők járadékából összeadott illetmény. S, ez a tény csak azért kényelmetlen, mert egyre kevesebb az aktív kereső, s egyre több az inaktív… Többek között ezért fontos az öngondoskodás, a saját nyugdíjra való összeg “összelapátolása” – például nyugdíjbiztosítás kötésével!

Letöltések

Fájl Leírás Fájl méret Letöltések
xls én ezért megdolgoztam 16 KB 283